Web sitenizi Google Analytics ile takip edin

01.08.2015 18:29 Genel  Sefa Sungur

Web sitenizi Google Analytics ile takip edin

Google’ın bedava Analytics hizmetiyle ziyaretçilerinizi daha yakından tanıyabilirsiniz.

Herkes popüler bir web sitesine sahip olmayı ister, ama doğru ziyaretçi kitlesi arasında popüler olmak daha da önemlidir. Peki sitenizin popüler olup olmadığını, en çok hangi sayfalarınızın dikkat çektiğini ve ziyaretçilerinizin sitenizi nasıl bulduğunu nasıl öğrenebilirsiniz? Bedava “sayaç” servisleri genellikle yalnızca ziyaretçilerinizin sayısını ve çok temel bazı bilgileri size sağlayabilir. 

O yüzden sitesinin ziyaretçileriyle ilgili daha fazla bilgi edinmek isteyen webmaster’lar artık “web istatistikleri” sunan servislere yöneliyor. Hosting sağlayıcınız size zaten ücretsiz bir istatistik yazılımı sunmuş olabilir. Bu yazılımlar sunucudaki günlük kayıtlarını (log’ları) analiz ederek ziyaretçileriniz ve ziyaret ettikleri sayfalarla ilgili bazı bilgileri size sunar. Sitenize hiçbir ekleme yapmadan çalışabilen bu yazılımlar dışında, JavaScript aracılığıyla da veri toplanabilir. Sitenize ekleyeceğiniz küçük bir JavaScript yardımıyla ziyaretçilerinizle ilgili çok daha fazla bilgi edinmeniz mümkün. İşte genellikle ücretli olan gelişmiş analiz ve istatistik yazılımları da bu yöntemi kullanıyor. Google’ın bedava Analytics hizmetiyle ziyaretçilerinizi daha yakından tanıyabilir, sitenizde neler yaptıklarını öğrenebilirsiniz.

Web sitenizi Google Analytics ile takip edin Neyse ki artık çoğu site sahibi böyle yazılımlara para ödemekten kurtulmuş durumda; çünkü Google, geçtiğimiz yıllarda satın aldığı Analytics adlı servisi kendi bünyesinde ücretsiz olarak sunmaya başladı. Google Analytics’i kullanmak için servise kaydolmanız, ayarlarını yapmanız ve size verilen JavaScript kodunu sitenize eklemeniz yeterli oluyor. Bu sayede, siteniz her ziyaret edildiğinde bu JavaScript çalışarak Google’a ziyaretçi takip verileri gönderiyor. Google da bu verileri analiz ederek size sitenizin trafiği ve ziyaretçilerinizle ilgili çeşitli raporlar sunuyor.

Bu bölümde Google Analytics’e kaydolup sitenize eklemeyi ve Google Analytics raporlarını nasıl kullanabileceğinizi göreceğiz. Öncelikle www.google.com/analytics/ adresine girin. Sayfa Türkçe olarak açılmazsa sağ üstteki listeden Türkçeyi seçin. Google Analytics’e Google hesabınızla (örn. Gmail adresinizle) anında giriş yapabilirsiniz. Henüz Google hesabınız yoksa www. google.com/accounts/NewAccount adresine girip yeni bir hesap açın.

Yorum Yazın

İsminiz *

E-Mail Adresiniz (Yayınlanmayacak) *

Web Siteniz

Yorumunuz *

Yorumlar